Станете, за да легна аз!

Станете, за да легна аз!

Постановъчен екип
Спектакъл на Теди Москов, предизвикан от пиесата на Жан-Пиер Мартинез « Ковчег за двама »
Превод: Михаела Кацарова
Сценография: Свила Величкова
Фотограф: Антон Даскалов

С: Деница Даринова, Рада Кайрякова, Борислав Захариев, Михаил Сървански, Анджелика Джамбазова, Лана Гекова

https://satirata.bg/show/dva-trupa


„Станете, за да легна аз!“: Новият спектакъл на Теди Москов се вихри в погребално бюро

Vevesti.bg – Автор: Ирина Гигова 23/03/2022
https://vevesti.bg/268677/stanete-za-da-legna-az-noviat-spektakal-na-tedi-moskov-se-vihri-v-pogrebalno-byuro/

Камерната сцена „Методи Андонов“ на Сатиричния театър се превръща в (погре)бална зала за премиерния спектакъл на Теди Москов „Станете, за да легна аз!“. С представлението, „предизвикано“ от пиесата „Два трупа в един ковчег“ (или „Ковчег за двама“) на французина Жан-Пиер Мартинез, един от най-самобитните майстори на иронията и смеха в родната режисура се завръща в Сатирата (след „Сирано дьо Бержерак“ с Христо Гърбов, „Тъпи ентусиасти“ и др.), където всъщност му е мястото. Както впрочем където и да било другаде…

Пиесата, разбира се, има твърде малко общо с оригинала, в хода на реализацията тя е пренаписана от Теди Москов в типичния стил на неговия театър – със скечове, шеги и закачки, необуздана и находчива игра на думи и сентенции, хиперболизирана изразителност на актьорското присъствие (артикулация, мимика, движения). Първо две сестрички с чорапогащници пчелички на жълти и черни райета, скърбящи, но не прекалено (Анджелика Джамбазова и Лана Гекова), въвеждат зрителя в абсурдно-смешния свят на един Дом на смъртта. Защото залата, тапицирана изцяло в лила (цвета на скръбта), се оказва погребално бюро. В него властва собственикът в шеметното изпълнение на Борислав Захариев – Боби Турбото, бизнесмен фаталист, който се бои да споменава „плашещи“ понятия като мъртъвци (те са пътници с еднопосочен билет), ковчег (той е дървен паралелепипед) и куп още, затова прави всичко възможно с шантавото си поведение да ги избегне. И тъй като съпругата му този ден е болна, вместо нея на помощ му идва секси, но невероятно глупава асистентка (красивата Рада Кайрякова).

Шефът се вижда в чудо с малоумната блондинка, която, вместо да вдигне слушалката, щом телефонът звънне, вдига целия апарат или тича на вратата. За беда точно в този ден видни политик и „политичка“ (Михаил Сървански и Деница Даринова) трябва да избират вечно жилище за „скъпите“ си покойници. Така освен политически опоненти на изборите, те ще станат и конкуренти за единствения евтин ковчег. В един момент погребалната зала може да стане и (е)бална зала, накрая ще пламнат и любови… (…)

Сценографията на спектакъла е на Свила Величкова, а преводът на пиесата – на Михаела Кацарова.

Жан-Пиер Мартинез е познат на българската публика още с пиесите „Стриптийз покер“ (МГТ „Зад канала“) и „Тя и той“ (в Сатирата).


Теди Москов поставя « Станете, за да легна аз »

Култура.БГ, 23.03.2022

На 30 март в Сатиричния театър е премиерата на спектакъла на Теди Москов « Станете, за да легна аз ».

« Промених заглавието, пиесата е от Жан-Пиер Мартинес, много ловка комедия, с лесно смилаеми сюжетни възли. Казва се « Ковчег за двама », но поради ужасяващите събития около нас махнах думата ковчег. Действието се развива в едно погребално бюро, само смешни неща се случват », разказа Теди Москов за постановката.

Режисьорът похвали актьорите, които бляскаво са изпълнили това, което им е възложил.

В ролите ще видим Лана Гекова и Анджелика Джамбазова, Деница Даринова, Михаил Сървански, а главните роли са на Рада Кайракова и Борислав Захариев – Боби Турбото.

https://bnt.bg/news/tedi-moskov-postavya-stanete-za-da-legna-az-v316592-304385news.html




Пиеси от Жан-Пиер Мартинез