komedies vertaald in het Nederlands

Over de auteur

Geboren in 1955 in Auvers-sur-Oise (Frankrijk), was Jean-Pierre Martinez aanvankelijk drummer voor verschillende rockbands voordat hij semioloog werd in de reclamewereld. Vervolgens begon hij een carrière als scriptschrijver voor televisie voordat hij zich toelegde op theater en het schrijven van toneelstukken. Hij heeft bijna honderd scripts voor televisie geschreven en evenveel toneelstukken, waarvan sommige al klassiekers zijn geworden (Vrijdag de 13e, Strip Poker). Hij is een van de meest geproduceerde hedendaagse toneelschrijvers in Frankrijk en in andere Franstalige landen. Verschillende van zijn toneelstukken zijn ook beschikbaar in het Spaans en Engels, en worden regelmatig opgevoerd in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.


Over de vertaler

Peter De Pauw is een Vlaams toneelauteur en regisseur in hart en nieren. Het merendeel van zijn geschreven toneelstukken zijn kluchten, komedies en tragikomedies; telkens mooi uitgetekende karakters en stukken met een dieper verhaal. De lach en de traan liggen dicht bij elkaar. Via de lach komt de boodschap des te vlotter binnen.

Zijn meest gespeelde komedie is “verkiezingskoorts“, een niet-politiek blijspel over schijn en werkelijkheid. Maar ook “vrouwen met ballen“, een tragikomedie over vriendschap en bowling of “Viva la Vida!” een tragikomedie over ouderdom zijn warm aanbevolen. Eerder op zoek naar een klucht? Dan zijn “Bling Bling! “, over een diamantroof of “Abramacabra” over een illusionist met een dode assistente aanraders.

Hij is al sinds zijn twaalfde gebeten en bezeten door alles wat met theater en musical te maken heeft. Eerst acteerde hij zelf verschillende jaren in muziek- en theaterstukken bij het jeugdtheater. Daar kon hij zich alle aspecten van het theater eigen maken. Daar zette hij ook zijn eerste stappen als toneelauteur door het schrijven en regisseren van zijn eerste toneelstuk.

In 1999 zette hij de stap naar het volwassenentheater. Zijn meest memorabele rollen speelde hij in: Het derde rijk in de vierde wijk, Een vreemde luis in huis, De Stoel van Stanislavsky, Een vloog over het Koekoeksnest, … Na vele mooie rollen is Peter sinds 2005 enkel nog bezig als regisseur en toneelauteur. Ondertussen staan er al 14 uitgegeven toneelstukken, tragikomedies, komedies en kluchten op de teller en een stevig aantal regies bij verschillende amateurgezelschappen.

Als het gaat om regisseren, verkiest hij een goede (deuren)komedie of klucht. Als regisseur krijgt hij energie van de actie en de “positieve vibe” die daarbij naar boven komen. De energie die je als auteur, regisseur of acteur in het stuk steekt, worden losgelaten op de zaal die de avond van hun leven beleven. Ook tragikomedies schuwt hij niet. Mooie personages met een ontroerend en warm verhaal, maar altijd met de nodige humor, een rode draad in zijn leven en teksten. Zijn motto is dan ook: “mensen een aangename tijd bezorgen, dat is mijn hobby!”

Alle toneelstukken zijn:

Peter geeft als toneelauteur zijn stukken uit in eigen beheer. Via www.peterdepauw.com kan je een speeltoelating aanvragen. De auteursrechten worden door SABAM beheerd en kunnen daar aangevraagd worden.

Heb je vragen of wil je een komedie, klucht of toneelstuk op maat? Aarzel dan niet om contact op te nemen.


Dit stuk wordt niet uitgegeven in eigen beheer. Wens je een speeltoelating te bekomen, volg dan onderstaande regeling:

Stap 1: Vraag een speeltoelating aan bij SACD www.sacd.be/nl/

Stap 2: Na ontvangst van een speeltoelating, kan je met een gerust hart de repetities aanvatten.

Stap 3: De auteursrechten van Jean-Pierre Martinez moeten voldaan worden bij het SACD. De vertaal- en bewerkingsrechten van Peter De Pauw moeten voldaan worden bij SABAM.

Ruim voor de aanvang van de eerste publieke vertoning licht je zowel SACD als SABAM in om aan de auteursrechten te voldoen.

Meer informatie hierover op www.sacd.be en www.sabam.be. Indien je groep is aangesloten bij OPENDOEK, kan je ook via www.opendoek.be een aanvraag indienen.


Vrijdag de 13e

3 karakters

Jerry en Christine hebben twee van hun vrienden uitgenodigd voor een etentje in hun appartement. Nathalie arriveert zonder haar man, radeloos, nadat ze op de radio heeft gehoord dat het vliegtuig dat hem naar huis bracht in zee is neergestort. Samen met de potentiële weduwe wachten ze met ingehouden adem op nieuws dat bevestigt of haar man een van de overlevenden is…

Vanaf dat moment komt het er op aan alle “emoties te beheersen”.

En dat is nog maar het begin van deze veelbewogen avond, met wendingen, bochten en onthullingen in overvloed.

De tekst gratis downloaden